сряда, 21 ноември 2012 г.

Картинг и завои

Картинг

Завои в края на прав участък

В случай, че завоят в края на някоя права не води към друга значителна такава, главната ви задача е да съхраните максимално дълго време скоростта си, с която се движите по нея. Но как да се определи дали дължината на една права е значителна? Трудно е да се каже с точност, в общия случай това са участъците, които са достатъчно дълги, за да изпреварите конкурент.

За да се възползвате докрай от този вид завои, трябва да влезнете с колкото се може по-висока скорост, дори ако загубите известно време при изхода на завоя. За тази цел завиването ви е по-рано от /преди/ геометричната линия и епексът е ранен. Важното е да спрете колкото се може по-късно, за да се движите възможно най-дълго време с високата скорост, с която идвате от правата. Спирането е късно, вътре в самия завой.

На тази фигура е идеалната линия за S-образен завой. Забележете късните епекси във всеки един завой, благодарение на което се ускорява максимално след последния завой преди правата.

Пилотът на картинг от фигурата вече е изправил машината си и се е насочил рано към изхода за правата. Най-бърз ще бъде този, който в серия от завои открие правилната комбинация от компромисни решения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар